Antikos filosofai sakė: „graži siela, gražiame kūne“, tačiau šiais laikais vis labiau krypstama ne vien į grožį, bet ir į sveikatą. Tiek sveikai atrodantis kūnas, tiek neapsunkęs organizmas leidžia jaustis gerai bei užkerta kelią vėliau susirgti sunkiomis ligomis.
Dabar sveika gyvensena daugelio žmonių yra suprantama kaip sveikos mitybos bei tinkamo fizinio aktyvumo derinys. Tik iš kur žinoti, kas yra visų vertinamas sveikas maistas, ir kodėl kiekvienam reikia bent šiek tiek pajudėti? Pateiksime keletą bene pačių svarbiausių ir efektyviausių patarimų, kuriais vadovaudamiesi jausitės kur kas geriau.
Kuras organizmui ir treniruotės
Kaip bet kuriai transporto priemonei, taip ir žmogui pajudėti iš vietos padeda energija. Ir nors energijos rūšių kiekvienam objektui yra šimtai, žmogui svarbiausia energija, gaunama iš maisto. Maisto produktuose esančios medžiagos veikia kaip savotiškas kuras, kurio pagalba gebame pajudėti iš vietos, keliauti, dirbti ir pan. Tačiau ne visada pavalgius pasijaučiame pilni jėgų. Toks maistas, kaip pica, alus, saldumynai, bulvių traškučiai ir pan. tik apsunkina organizmą ir augina papildomus kilogramus. Siekiant išlikti nuotaikingiems ir energingiems rekomenduojama iškeisti kaloringus maisto produktus į vitaminais, mineralais bei kitomis naudingomis medžiagomis praturtintus patiekalus. Sveika mityba, pirmiausiai, prasideda nuo subalansuoto maisto raciono. Mitybos piramidėje aiškiai pavaizduota, kokių medžiagų kiekvienam iš mūsų reikėtų valgyti didesniais kiekiais, o kokių – labai saikingai. Reikalingiausi produktai: iš įvairių grūdinių kultūrų pagamintas maistas, vaisiai, daržovės, kiek rečiau vertėtų valgyti žuvį, mėsą ir tik labai ypatingomis progomis galima pasilepinti šokoladu ar kitais saldumynais. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad suderinta mityba neatsiejama ir nuo fizinio aktyvumo. Net ir paprasčiausia mankšta ryte pabudina kūną, stimuliuoja kraujotaką, deguonies pasiskirstymą po organizmą dėl to likusią dienos dalį galima jaustis puikiai. Sportas ir mityba kartu yra ta jėga, kuri užtikrina mūsų sveikatą, didina ištvermę, leidžia jaustis gerai.
Sveikos mitybos principai
Maitintis sveikai nėra sunku, tačiau priprasti prie pasikeitusio maisto raciono reikia šiek tiek laiko. Kardinalūs pokyčiai dar niekam neatnešė didelės naudos, todėl pradėti maitintis sveikiau reikėtų palaipsniui. Jei žmogus beveik visą gyvenimą valgė greitą maistą ir staiga jį pakeitė vien salotomis ar obuoliais, greičiausiai, kad tokia dieta greitai patirs tikrą fiasko. Tokiose situacijose organizmas patiria didžiulį stresą, kuris sukelia daugiau sveikatos problemų negu jas sprendžia. Gydytojai dietologai bei sveikatos priežiūros specialistai teigia, jog taisyklinga mityba turėtų būti priderinta prie kiekvieno žmogaus. Nors visi sveikos mitybos receptai orientuojasi į angliavandenių, baltymų ar augalinės kilmės riebalų gavimą iš maisto, reikia nepamiršti, jog vienų organizmas galbūt netoleruoja laktozės, kitiems netinka grūdinės kultūros ir pan. – į tokius aspektus būtina atsižvelgti, sudarant sveikos mitybos planą. Sveikas maistas – tai produktai, kurie tinka žmogui, o ne tie, kurie nurodomi visiems.
„Dieta“ reiškia atsakingą valgymą
Kai kurie žmonės mano, jog sveika gyvensena tai nuolatinis balansavimas tarp dietų. Iš dalies tai yra tiesa, kadangi pasirinkus gyventi sveikai reikia atsakingai rinktis maisto produktus ir aiškiai žinoti, ko privaloma atsisakyti. Tačiau vis dar didelė dalis žmonių įsitikinę, jog sveikuoliai, kurie laikosi dietų, iš tiesų badauja, graužia tik salotų lapus ir dėl to pasiekia gražias kūno formas. Ypatingai dažnai taip mano moterys, žūtbūt siekiančios sulieknėti, bet dietologų teigimu, toks pasirinkimas gali tik viską pabloginti. Taisyklinga mityba, kai kasdien valgoma sudėtinių angliavandenių, baltymų, mažiau – riebalų, turintis maistas yra tikroji „dieta“. O jei ji dar derinama su reguliariu sportu galima tikėtis ne vien geros savijautos, bet dar ir atletiško kūno.
Dėl šios priežasties patariame kiekvieną dieną pradėti lengva mankšta ir sočiais, bet sveikais pusryčiais. Pasigaminkite nesudėtingą sveikuolišką kokteilį: jam reikės saujos špinatų, saulėgrąžų daigų, kelių bananų, vienos kriaušės arba obuolio bei vandens. Sutrynus šiuos produktus gaunamas maistingas ir energijos suteikiantis valgis, kurį lengva kartu pasiimti tiek į darbą, tiek į smagius pusryčius gamtoje.
Sveiko maisto parduotuvėse yra iš tiesų nemažai, tačiau labai dažnai mes paslystame ties šių produktų gaminimo būdais ar mus apninka tinginystė. Todėl, siekiantiems gyventi sveikiau, rekomenduojame ruošti patiekalus, juos apdirbant kuo mažiau, pasirenkant tausojantį maisto ruošimo būdą – virimą, troškinimą, ruošimą garuose, orkaitėje ar konvekcinėje krosnelėje.