Netinkama mityba bei stresas sukelia ypač nemalonias skrandžio problemas, su kuriomis susiduria daugelis. Skaičiuojama, kad refliuksu serga vis daugiau žmonių ir dažnai ši liga yra pavadinama šiuolaikine žmogaus rykšte.
Kol vieni jaučia tik nemalonų gerklės dirginimą, tuo tarpu kiti skundžiasi labai nemaloniais skrandžio skausmais, išsipūtusiu pilvu ir ypač nemaloniu skoniu bei kvapu burnoje. Tai gali būti viso gyvenimo liga, kurios gydymui paprastai skiriami gydytojo rekomenduojami vaistai, tačiau kartu pakeitus mitybą, galima sumažinti šios ligos požymius.
Dieta sergant refliuksu: pagrindinės taisyklės
Dieta sergantiems refliuksu tikrai nebus sudėtinga. Vilniaus dietologijos centras ir profesionali gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova pagal kiekvieno žmogaus poreikius sudaro jam tinkamiausią mitybos planą, kuris ne tik padeda išvengti nemalonių šios ligos požymių, tačiau taip pat ir sveikiau gyventi, jeigu reikia, numesti svorio.
- Sergant šia liga rekomenduojama valgyti reguliariai bent 4-6 kartus per dieną kas kelias valandas.
- Paskutinis valgymas turi būti likus kelioms valandoms iki miegojimo, poilsio rėžimo.
- Rekomenduojama nusistatyti valandas, kuriomis valgysite ir reguliariai laikytis režimo.
Refliuksas: ko nevalgyti
- Gydytojai dietologai rekomenduoja vengti riebaus, su padažais (pomidorų padažas, majonezas ir kt.), saldaus (kepiniai, saldumynai ir kt.) maisto- sumažėja stemplės rauko tonusas, tad kyla rūgštus turinys į stemplę, todėl juntamas deginimo, graužimo jausmas.
- Citrusų, pomidorų, česnakų, svogūnų ir kt.
- Venkite visų maisto produktų, kurių sudėtyje yra mėtų, pipirmėčių: kramtomosios gumos, įvairių gėrimų, saldainių ar kitų gaminių.
- Kofeino turinčių gėrimų- kavos, arbatos, energetinių gėrimų, kolos; šokolado; aštrių prieskonių; mielių.
- Vengti alkoholio ir rūkymo.
Kreipiant dėmesį į aukščiau išvardintas rekomendacijas, dažniausiai ne tik susitvarko skrandžio problemos, tačiau pavyksta sumažinti kūno apimtis ir kur kas geriau jaustis, kadangi tiek riebus, tiek cukringas maistas apskritai nerekomenduojamas. O turintiems skandžio problemų – ypač. Taigi, subalansuota dieta sergantiems refliuksu gali turėti ir kitų privalumų.
Refiuksas: ką valgyti?
Mityba sergant refliukso liga nėra sudėtinga, nėra alinanti, ar trukdanti sveikai maitintis. Mitybos plano sudarymą palikite specialistams, kad sudarytas valgiaraštis užtikrintų visų svarbių maistinių medžiagų poreikį. Nors mitybos rekomendacijos kiekvienam individualiai gali būti kiek skirtingos, priklauso nuo toleruotinų maisto produktų, tačiau keletą bendrų mitybos rekomendacijų galima išskirti:
- Labai rekomenduojamas maistas, turintis visaverčių baltymų, pvz.: liesa žuvis, mėsa, varškė, kiaušiniai, žinoma, tai svarbu visiems žmonės, ypač tiems, kurie turi virškinimo problemų.
- Kasdien išgerkite apie 1,5-2 litrus vandens- pagerins virškinimą, leis geriau jaustis.
- Pekino kopūstai, agurkai, brokolis, bananai, nektarinai– rekomenduojami maisto produktai, kurie nesukelia rūgšties kylimo į stemplę.
- Taip pat naudinga valgyti kuo daugiau lapinių daržovių, kurios rekomenduojamos ne tik skrandžio būklei gerinti, tačiau tuo pačiu ir visai virškinimo sistemai.
- Į savo kasdienę mitybą visada galite įtraukti daugiau pilno grūdo kruopų, pvz. grikių, kurie nekelia rugštingumo ir tuo pačiu labai naudingi kiekvieno žmogaus organizmui.
- Ūmios ligos metu – švelnios konsistencijos, g.b. trintas, minkštas maistas, kambario temperatūros.
Paprastai jau po dviejų mėnesių pavyksta susigrąžinti normalų organizmo funkcionavimą. Tačiau tai nereiškia, kad išsprendus problemą reikia vėl, bet kaip maitintis. Kartu su šios problemos sprendimu pavyks gauti ir daugiau privalumų, kurie dažniausiai paskatina laikytis sveikos, subalansuotos ir energijos suteikiančios mitybos.
Vilniaus dietologijos centro kvalifikuoti gydytojai dietologai, išsiaiškinę individualius kiekvieno organizmo poreikius, įvertinę sveikatos būklę, sudarys tinkamiausią jums sveikos mitybos planą, kuris leis saugiai ir su malonumu siekti užsibrėžtų tikslų. SUSISIEKITE