Konsultacijos kituose miestuose:

Dieta sergant gastritu

Gastritas – itin paplitusi XXI amžiaus liga. Kas skatina jos mastus? Prasta mityba, stresas, greitas gyvenimo tempas, net mažas fizinis aktyvumas ir visiškas negebėjimas atsipalaiduoti. Sergant gastritu reikia suderinti kompleksinį gydymo būdą.

Svarbiausias komponentas – mityba, o greta jos siūlome nepamiršti ir fizinio aktyvumo, atsipalaidavimo pratimų, laiko sau ir galimybių dirbti tokį darbą ir būti tokiose vietose, kur streso yra kuo mažiau.

Dieta sergat gastritu nėra tokia radikali, kaip daugelis galvoja. Ją sudaro tikrai ne tik košės ir garintos daržovės. Kadangi kiekvienas organizmas ir ligos paūmėjimas yra labai skirtingi – tik profesionalus gydytojas dietologas gali sudaryti Jums labiausiai tinkamą mitybos planą, kuris padės ne tik pamiršti skausmus, tačiau tuo pačiu ir mažinti skrandžio sudirginimą. Žinoma, greta mitybos būtinas ir gydymas medikamentais, kuriuos paskirs gydytojas.

Tiek erozinis, tiek atrofinis gastritas reikalauja specialios mitybos, kuri palengvina sunkumą, skausmą, taip pat prisideda prie gijimo proceso.
Dieta sergant gastritu dažniausiai mityba komplektuojama iš šių maisto produktų:

  • Rekomenduojama valgyti neriebią grietinėlę bei varškę.
  • Gerti kefyrą, kuris padeda mažinti skrandžio rūgštingumą.
  • Valgyti patiekalus iš makaronų.
  • Galima valgyti ir neriebią mėsą bei liesą žuvį.
  • Naudinga valgyti obuolius, tačiau geriausia nulupti žievelę ar juos garinti/ virti.
  • Dažnai rekomenduojami bananai, tačiau kai kurie skundžiasi, kad nuo šių vaisių „kyla rūgštys“.
  • Ypač reikalingos virtos bei troškintos daržovės.
  • Geros visos kruopos ir košės, kurias reikia įtraukti į kasdieninę mitybą.
  • Kuo daugiau tirštų sriubų – tuo jūsų organizmas bus laimingesnis.
  • Mityba, sergant skrandžio ligomis, turėtų apsieiti be:
  • Ypač padėtį blogina labai riebūs maisto produktai, tad venkite riebios mėsos bei žuvies patiekalų.
  • Taip pat reikia nevartoti žalių maisto produktų, pavyzdžiui, daržovių, kurios yra sunkiau virškinamos. Jas išvirus – valgykite drąsiai.

Mityba sergant gastritu sako griežtą NE alkoholiui.

  • Ypač – rūkymui, kuris dar labiau pažeidžia skrandžio gleivinę nei kad alkoholis.
  • Lygiai taip pat blogai ir gazuoti gėrimai bei kava.
  • Miltinės tešlos gaminiai yra blogas pasirinkimas, kadangi jie rūgština žmogaus organizmą.
  • Jokiu būdu negalimi nei rūkyti, nei konservuoti maisto produktai, ypač mėsa bei žuvis.
  • Šalti ledai bei labai karštas maistas yra „peilis“ Jūsų skrandžiui. Visada geriausia valgyti vos šiltą maistą.

Dieta sergant gastritu yra būtina. Tačiau pats žodis dieta – nevisiškai tikslus. Paprasčiausiai supratus, ką galima valgyti ir ko reikia vengti – tai tampa įprasta subalansuota mityba, kurią jums rekomenduoja specialistas.

Nors tinkama mityba sergant gastritu būtina lygiai taip pat kaip ir gydytojų išrašyti medikamentai – kai kurie išbando natūralius skrandžio sekrecijos mažinimo būdus. Su jais gydymas ne visada veiksmingas – kai kuriais atvejais gali būti net ir žalingas.

Populiariausi:

1. Bulvių sulčių gėrimas.
2. Ramunėlių arbatos gėrimas.
3. Šaltalankių uogų valgymas ir arbatų gėrimas.
4. Svogūnų sultys.
5. Mėtų lapai.
6. Alavijas

Vilniaus dietologijos centro kvalifikuoti gydytojai-dietologai, išsiaiškinę individualius kiekvieno organizmo poreikius, įvertinę sveikatos būklę - sudarys tinkamiausią sveikos mitybos planą, kuris leis saugiai ir su malonumu siekti užsibrėžtų tikslų. SUSISIEKITE. Jus konsultuos profesionali gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova, kuri pagal kiekvieno paciento poreikius suteiks jam išsamiausias rekomendacijas bei padės sveikai maitintis ir pamiršti nemalonius gastrito simptomus.